Penggunaan modul dan buku Bahasa Arab untuk orang awam - Suhaila Zailani @ Hj Ahmad; Nur Afifah Fadzil (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Pelbagai modul dan buku bahasa Arab terdapat di pasaran. Cuma yang membezakan antara modul-modul tersebut ialah objektif dan pendekatan yang ditetapkan oleh penulisnya. Kajian ini bertujuan meninjau pendekatan modul atau buku bahasa Arab untuk orang awam yang banyak terdapat di pasaran. Di samping mengenal pasti faktor utama yang menyebabkan orang awam berasa sukar untuk mempelajari Bahasa Arab. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan menggunakan analisis deskriptif terhadap dapatan daripada kajian-kajian lepas. Dapatan kajian menunjukkan kebanyakan modul yang berada di pasaran menggunakan pendekatan nahu dan komunikasi. Pendekatan nahu dikenalpasti sebagai faktor utama orang awam berasa sukar untuk mempelajari Bahasa Arab.