Pendekatan dakwah melalui ‘konsep cinta muslim’ dalam menangani masalah sosial remaja - Syaidatun Nazirah Abu Zahrin,; Rezki Perdani Sawai,; Mohd Shahrul Faizie Zaini,; Allawati Kasri, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Seringkali kita mendengar ungkapan “Cinta itu buta” yang membawa kepada masalah sosial seperti perzinaan, pembuangan bayi dan pembunuhan. Hakikatnya, mereka yang terlibat dalam masalah ini kurang memahami tentang konsep cinta sebenar dari perspektif Islam. Oleh yang demikian, kajian konseptual ini akan membahaskan konsep cinta Muslim serta menghuraikan konsep cinta dari perspektif Islam dengan merujuk kepada Qur’an dan Sunnah. Kefahaman terhadap konsep ini dapat menyedarkan pelbagai lapisan masyarakat mengenai kepentingan untuk kembali kepada ajaran Islam dalam menangani masalah sosial. Mendidik konsep cinta Muslim kepada remaja Islam amatlah penting dan boleh diterapkan melalui pelbagai mekanisme dakwah. Antaranya media cetak, media massa, ceramah, syarahan dan forum, facebook, twitter, instagram dan sebagainya. Dapatan kajian memperlihatkan bagaimana cinta kepada Allah SWT dan cinta kerana Allah SWT akan dapat mengawal perlakuan cinta yang boleh membawa kepada gejala sosial.