Pemulihan dadah menurut persepktif agama di Malaysia - Sabir Abdul Ghani,; Fadzli Adam, (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Peningkatan data penagihan dadah pada setiap tahun amat merunsingkan dalam masyarakat pada hari ini. Ketidakseimbangan di antara kemajuan negara dan kerohanian dalam pembentukan jati diri masyarakat pada hari ini menyebabkan masyarakat terlibat dengan penagihan dadah. Pengetahuan yang rendah mengenai penyalahgunaan dadah dilihat sebagai faktor masyarakat menganggap perkara ini sebagai masalah sosial yang tidak penting dan kian merebak pada setiap tahun. Setiap agama mempunyai kaedah terapi pemulihan dadah tersendiri. Kaedah ini mengurangkan bilangan penagih dadah dalam masyarakat. Pemulihan dadah berasaskan metode Islam yang menggunakan metode zikir dan solat memberi kesan dalam pemulihan yang dijalankan. Justeru, kertas kerja ini akan memberi pemahaman berkaitan dadah dan pemulihan dalam agama di Malaysia yang perlu diberi pendedahan yang meluas bagi mengurangkan kes penagihan dadah di samping meningkatkan pengetahuan kepada masyarakat.