Strategi menguruskan tekanan dari perspektif Islam - Mohd Juraimy Hj Kadir,; Ahmad Azan Ridzuan, (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Kertas ini membincangkan strategi menguruskan tekanan oleh seseorang individu dan kumpulan di dalam sesebuah organisasi mengikut perspektif Islam. Tekanan merupakan suatu fitrah kehidupan manusia yang tidak dapat lari dari menimpanya namun begitu bagaimana seharusnya menanganinya dengan cara terkawal. Bagi mendapatkan fakta dan penemuan berkaitan strategi menguruskan tekanan dalam perspektif Islam, kaedah analisis dokumen digunakan. Hasil kajian mendapati persepsi seseorang terhadap tekanan ada beberapa persamaan dan perbezaan namun demikian dikenal pasti terdapat tiga punca utama iaitu keadaan persekitaran, punca psikososial dan kedudukan personaliti seseorang itu. Segala punca tekanan ini dapat dikurangkan atau diatasi dengan mengatur beberapa strategi bagi menghadapinya iaitu strategi individu dan kumpulan yang mana akan dibincangkan dengan lebih lanjut. Kesimpulannya, strategi menguruskan tekanan sama ada individu mahupun kumpulan sedikit sebanyak mampu membantu mempersiapkan diri individu dan kumpulan menghadapi sebarang tekanan yang bakal datang tanpa diduga.