Psikologi qadha’ Dan qadar - Khairunnas Rajab; Wan Muhammad Fariq (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Polemik para teolog berkenaan qadha’ dan qadar, setidaknya boleh disebabkan kerana terbukanya peluang interpretasi bagi berbagai-bagai ayat dan hadis yang berhubungan dengan ianya. Mazhab kalam yang masyhur seperti Muktazilah, Asy-ariyah, Jabariyah dan Qadariyah, semuanya memiliki asas yang kuat daripada al-Qur’an mahupun al-Sunnah sebagai dalil legitimasi dalam mendukung argumentasi dan pembelaan faham masingmasing aliran. Saling berbantahan pula menjadi isyarat buruk bagi sejarah perkembangan kalam, di antaranya telah pula muncul argumentasi yang ironis seperti kafir, sesat, dan fasiq. Argumentasi qadha’ dan qadar, sedikitnya telah mempengaruhi keadaan psikologi manusia. Keyakinan kepada qadha’ dan qadar boleh menimbulkan kesan positif mahupun negatif bagi perkembangan psikologi manusia. Artikel ini cuba menjelaskan hal ehwal yang berhubungan dengan polemik dan keadaan psikologi manusia dalam menghadapi isu-isu modenan yang semakin sulit bagi jalan penyelesaiannya.