Sejarah kemunculan undang-undang keluarga Islam di selatan Thailand - Rohanee Machae,; Abdul Basir Mohamad, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Pemerintahan Thailand telah melalui empat zaman, iaitu bermula dengan zaman Sukhothai, Ayuthaya, Kerung Thon Burhi dan Krung Ratana Kosin. Undang-undang keluarga Islam dilaksanakan bermula sejak zaman Sukhothai dengan cara tidak rasmi sehingga pada zaman Krung Ratana Kosin. Kerajaan zaman Pra Chullachom Kelau Chau Yuhua telah menggubal sebuah undang-undang keluarga Islam dan dapat dilaksanakan secara rasmi pada tahun 1945. Semenjak itu, penggunaan undang-undang keluarga Islam dapat dilaksanakan di empat wilayah Selatan Thai iaitu Patani, Yala, Naratiwat, dan Satul. Undang-undang ini dinamakan dengan “Lak Kodmai Islam Waduaiu Krobkrua Law Morodok” (Kaedah Undang-Undang Islam: Keluarga dan Pusaka). Kemudian pihak kerajaan melantik seorang hakim Islam yang dikenali sebagai Datok Yutitam bagi menyelesikan masalah kekeluargaan yang timbul dalam masyarakat.