Konsep tafsir al-Quran menurut Nasr Hamid Abu Zayd - Nur Zainatul Nadra Zainol; Muhd Najib Abd Kadir; Latifah Abd. Majid (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Artikel ini menganalisis pandangan Nasr Hamid Abu Zayd yang merupakan seorang sarjana Islam kontemporari dalam bidang tafsir al-Quran. Menurut Abu Zayd pemahaman semula terhadap tafsir al-Quran ini adalah penting kerana metode tafsir tradisional bersifat kaku dan literal (harfiyyat). Ia tidak menepati tujuan utama al-Quran diturunkan, iaitu untuk memberi petunjuk kepada manusia. Metode tradisional juga tidak sesuai untuk menafsirkan al- Quran berdasarkan kepada keadaan sosial umat Islam pada hari ini. Untuk mencapai tujuan ini, kajian ini mengupas kedudukan al-Quran menurut Abu Zayd, metode tafsir Abu Zayd dan aplikasi teori tafsiran Abu Zayd. Kajian ini bersifat kepustakaan dengan mengaplikasi metode analisis dokumen yang terdiri daripada buku-buku karya Abu Zayd tentang konsep tafsir al-Quran. Pandangan beliau mengenai konsep dalam mentafsir ayat-ayat al-Quran adalah menyelusuri kaedah yang telah diaplikasi oleh sarjana Barat dalam sistem tafsiran Bible.