Pertumbuhan firma, kewangan dan kebebasan ekonomi: suatu kajian data panel - Zulkefly Abdul Karim,; Musa Muhamad Ali,; Mohd Azlan Shah Zaidi, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Kertas ini bertujuan mengkaji secara empirikal pengaruh kewangan (sumber pembiayaan kewangan) dan kebebasan ekonomi terhadap pertumbuhan firma patuh syariah dan konvensional yang tersenarai di Bursa Malaysia dari tahun 2000-2010. Kaedah data panel statik dengan menggunakan model kesan tetap (fixed effect) telah digunakan untuk menganggar penentu pertumbuhan firma. Hasil kajian mendapati sumber kewangan dalaman dan kewangan luaran berhubungan positif dan signifikan mempengaruhi pertumbuhan firma. Di samping itu, pertumbuhan firma patuh syariah lebih sensitif dipengaruhi oleh kewangan dalaman berbanding dengan kewangan luaran, sebaliknya, pertumbuhan firma konvensional lebih sensitif dipengaruhi oleh sumber kewangan luaran berbanding dengan kewangan dalaman. Selain itu, pertumbuhan firma patuh syariah berhubungan negatif dengan kebebasan ekonomi, manakala pertumbuhan firma konvensional pula berhubungan positif dengan kebebasan ekonomi.