Impak hasil berasaskan petroleum terhadap perbelanjaan awam di Malaysia - Norain Mod Asri; Zulkefly Abdul Karim; Md. Zyadi Md. Tahir; Wook Endut (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Kajian ini bertujuan untuk menilai sumbangan hasil cukai dan bukan cukai daripada sumber asli petroleum terhadap perbelanjaan kerajaan persekutuan (perbelanjaan awam). Kaedah ekonometrik siri masa iaitu pendekatan Autoregressive Distributed Lag (ARDL) digunakan untuk mengkaji impak hasil petroleum tersebut terhadap perbelanjaan awam. Dapatan kajian menunjukkan cukai pendapatan petroleum, hasil daripada dividen PETRONAS dan hasil cukai bukan petroleum signifikan mempengaruhi belanja awam secara positif dalam jangka panjang. Penemuan kajian ini mencerminkan wujudnya keperluan kepada kerajaan persekutuan di Malaysia untuk memperkukuhkan lagi asas kutipan cukai terutama daripada hasil cukai yang bukan berasaskan sumber asli bagi mengurangkan kebergantungan pembiayaan perbelanjaan awam menerusi hutang awam.