Karya Introduction to the History of Science Menurut Perspektif Sarjana Barat - Nabihah Liyana Salan,; Roziah Sidik@Mat Sidek, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Artikel ini membincangkan mengenai perspektif sarjana Barat terhadap karya George Sarton berjudul Introduction to the History of Science. Ia bertujuan untuk mengenal pasti perspektif sarjana Barat terhadap karya tersebut. Ia juga bertujuan untuk mengklasifikasi setiap perspektif yang ditonjolkan oleh sarjana Barat terhadap karya itu. Kajian ini merupakan kajian kualitatif melalui metode analisis kandungan. Pendekatan hermeneutik juga turut digunakan untuk membuat interpretasi kepada pandangan sarjana yang dikemukakan. Hasil kajian ini mendapati bahawa sarjana Barat ternyata tidak sependapat dalam memberikan pandangan mereka terhadap karya tersebut. Johnson, EGB, Haskins dan Barnes dilihat memberikan perspektif positif. Manakala perspektif negatif pula didokong oleh Thorndike.