Model inovatif pengajaran dan pembelajaran bahasa Indonesia di sekolah rendah - Sudirman; Abd Haling; Tamby Subahan Mohd Meerah (penerbit ukm, 2013)
Kajian ini bertujuan untuk menemukan model pengajaran dan pembelajaran (P&P) bahasa Indonesia di sekolah kajian berlandaskan penerapan kurikulum berasaskan sekolah (KBS). Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan reka bentuk kes terhadap dua orang guru sekolah rendah darjah 5 yang dipilih secara purposive sampling, iaitu seorang guru di sekolah rendah berkesan dan seorang lagi di sekolah rendah tidak berkesan di daerah Bone, Sulawesi Selatan, Indonesia. Prosedur kajian mengikut Model Illuminatif yang berjaya mengungkap penggambaran model P&P Bahasa Indonesia di sekolah kajian. Dapatan kajian menemui tiga model P&P Bahasa Indonesia daripada sekolah kajian yang sesuai dengan KBS, iaitu: (1) Model Diamond, (2) Model Instructional Square Interaction (ISI) dan (3) Model Alir Ulang-Alik (AUA). Diamond Model bertumpu kepada tahapan P&P Bahasa Indonesia yang dapat meningkatkan keghairahan pelajar dalam memproses pembelajarannya. Model AUA bertumpu kepada wujudnya keseimbangan antara domain pengetahuan, sikap dan kemahiran dalam P&P Bahasa Indonesia. Manakala Model isi bertumpu kepada strategi interaksi pelbagai hala yang melibatkan guru, pelajar dan sumber belajar. Ketiga-tiga model P&P Bahasa Indonesia ini dapat mewujudkan sistem P&P berfokuskan pelajar seperti mana yang dikehendaki oleh KBS. Dengan realiti yang demikian, maka ia dapat menjadi panduan bagi guru, terutama di sekolah rendah dalam P&P Bahasa Indonesia dan P&P bahasa pada umumnya.