Pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran bahasa Arab dalam kurikulum Bu’uth Al-Azhar di Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) - Maimun Aqsha Lubis; Zaffi Alias; Hanis Najwa ShaharuddinN (penerbit ukm, 2014)
Penggunaan bahan bantu mengajar dalam pengajaran bahasa Arab masih perlu dipertingkatkan terutama di sekolah-sekolah agama bantuan kerajaan (SABK). Kajian ini merupakan kajian tinjauan deskriptif yang dilaksanakan untuk mengenal pasti teknik, amalan pelaksanaan pengajaran dan kekerapan penggunaan bahan bantu guru bahasa Arab yang menggunakan kurikulum Bu’uth al-Azhar. Lokasi kajian adalah di dua buah (SABK) di negeri Selangor. Soal selidik diedarkan kepada 20 orang guru dan 150 orang pelajar. Dapatan kajian telah mendapati nilai min bagi teknik pengajaran guru di dalam bilik darjah dari perspektif guru (min = 4.15) dan pelajar (min = 3.82) berada pada tahap yang tinggi. Di samping itu, nilai min pada amalan pengajaran dan pengajaran guru di dalam bilik darjah dari perspektif guru (min = 3.47) dan pelajar (min = 3.96) juga berada di tahap yang tinggi. Manakala min tahap kekerapan penggunaan bahan bantu mengajar dari perspektif guru (min = 2.18) dan pelajar (min = 2.16) berada pada tahap yang rendah. Dapatan ini menunjukkan bahawa sikap positif pelajar kepada teknik dan amalan pengajaran guru tetapi pelajar dan guru tidak memberikan sikap yang positif kepada penggunaan bahan bantu mengajar (BBM). Oleh itu, penggunaan bahan bantu mengajar (BBM) yang menyeluruh amat perlu dititikberatkan terutamanya di Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK).