Kepimpinan servant dan pengaruhnya terhadap pengurusan perubahan di sekolah - Izani Ibrahim,; Yahya Don, (penerbit ukm, 2014)
Kajian ini bertujuan untuk meninjau perspektif guru-guru tentang pengaruh kepimpinan servant terhadap pengurusan perubahan di sekolah. Kajian tinjauan keratan rentas ini melibatkan 342 orang guru sekolah menengah zon utara (Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak) dengan menggunakan soal selidik sebagai alat kajian. Instrumen kajian yang digunakan ialah Servant Leadership Scale (SLS) dan Change Facilitator Style Questionnaire (CFSQ). Hasil kajian menunjukkan kepimpinan servant menjadi penyumbang kepada pengurusan perubahan di sekolah. Justeru, kepimpinan servant perlu diterapkan dan diamalkan oleh pemimpin sekolah untuk meningkatkan kejayaan pengurusan perubahan, sekali gus meningkatkan kecemerlangan sekolah.