Tinjauan terhadap penggunaan internet di Malaysia - Tih, Sio Hong (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 1998)
Kajian ini cuba meneroka penggunaan Internet yang merangkumi ciri-ciri pengguna Internet dan fungsi Internet sebagai media pengiklanan di Malaysia. Data-data sekunder dan data primari (daripada temu hual mendalam dan survei percubaan) digunakan untuk memberikan suatu gambaran yang menyeluruh tentang penggunaan Internet serta mengemukakan suatu Model Penggunaan Internet. Berpandu kepada model ini apabila bilangan pengguna Internet meningkat, peratusan pengguna Internet yang herpendidikan dan berpendapatan tinggi akan menurun sehingga sesuatu tahap tertentu. Dari segi fungsi Internet sebagai media pengiklanan pula, kajian menunjukkan pada masa kini keberkesanan Internet sebagai media pengiklanan di pasaran Malaysia masih tidak nyata tetapi ia mempunyai potensi yang tinggi pada masa hadapan. Hasil kajian ini adalah suatu penemuan baru yang perlu diperincikan oleh kajian selanjutnya.