Pulangan dan variabiliti pasaran saham rantau ASEAN: satu kajian - Ismail Ibrahim (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 1994)
Kajian ini menunjukkan bahawa pasaran saham rantau ASEAN tidak saling bergantung antara satu sama lain. Perkembangan ekonomi yang berbeza antara negara-negara ini menghasilkan prestasi pasaran saham yang berbeza.Dengan demiklan pulangan dan variabilitl pulangan antara pasaran-pasaran ini dijangka berbeza. Dengan menggunakan data bulanan Indeks pasaran-pasaran ini bagl tempoh antara 1/87 hingga 11/92 keputusan statistik-Z dan statlstik-F memang menunjukkan perbedzaan pulangan dan variabiliti. Di samping itu kajian ini Juga mendapati bahawa prestasi pulangan pasaran saham ASEAN tldak bergantung kepada risikonya.