Faktor yang menerangkan kelakuan pusing ganti di kalangan pengurus bank - Zakaria Ismail, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 1991)
Kajian ini telah menguji hubungan di antara variabel-variabel organisasi dan kerja dengan hasrat keluar organisasi. Empat pUluh empat set soal-selidik telah diterima daripada 140 yang telah dihantar kepada pengurus-pengurus bank di seluruh Malaysia. Keputusan daripada regresi berbilang menunjukkan yang kepuasan terhadap gaji dan imbuhan kewangan yang lain, kepuasan terhadap hubungan di antara pekerja dengan penyelia, peluang kerja luar, dan komunikasi instrumental mempunyai hubungan yang signifikan dengan hasrat keluar organisasi. Variabel-variabel penentu ini telah menyumbangkan lebih kurang 48% daripada varians yang telah dihuraikan di dalam hasrat keluar organisasi.