Penerokaan ke atas aktiviti, minat dan pendapat wanita-wanita tradisional dan moden - Ismail Rejab (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 1982)
Kajian ini hertujuan mener oka corak-hidup wanita-wanita menerusi garnbaran aktiviti , minat dan pendapat mere ka. Sekumpulan wanita dari Karnpus Univcrsiti Kebangsaan Malaysia telah disampel un tuk tujuan ini. Hasil-husil kajian yang terbatas penyeluruhannya. telah rnenggarnbarkan bahawa wanita-wanita tersebut berbeza dari segi aktiviti, minat dan pendapat mereka mengikut kumpulan yang Jikelaskan secara statistik ; sama ada wanit a-wanita itu tradisional ataupun modcn.