Pertumbuhan ekonomi dan keperluan Pendidikan Tinggi di Malaysia - Ishak Yussof,; Zainizam Zakariya, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2009)
Kajian lepas menunjukkan sistem pendidikan tinggi berkembang seiring dengan pertumbuhan ekonomi sesebuah negara. Namun begitu, dalam kes ekonorni Malaysia pengangguran siswazah menunjukkan trendyang semakin meningkat terutama dari kalangan mereka yang memiliki ijazah pertama, tetapi kurang dari kalangan pemegang diploma. Keadaan ini seolah-olah menggambarkan bahawa pasaran kerja tempatan lebih memerlukan pendidikan tinggi peringkat diploma berbanding ijazah pertama, sedangkan perkembangan sistem pendidikan tinggi negara ini lebih cenderung menghasilkan graduan peringkut ijazah pertama. Bagi mengelak pembaziran sumber adalah penting untuk menentukan program pendidikan yang benar-benar menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara. Artikel ini bertujuan membuat analisis keperluan pendidikan tinggi di Malaysia berdasarkan data pertumbuhan ekonomi dan pendidikan tinggi dari tahun 1975 hingga 2004. Dalam konteks perkembangan pendidikan tinggi di Malaysia, hasil analisis menggunakan kaedah OLS menztnjukkan bahawa hanya enrolmen peringkat diploma mempunyai hubungan yang signi$kan dengan pertumbuhan ekonomi negara.