Isu dan cabaran dalam pembentukan landskap perbankan di Indonesia: Suatu kajian teori dan empirik - Akhmad Muhammadin; Er, A.C; Suraiya Ishak (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2014)
Pelbagai faktor mempengaruhi pembentukan landskap perbankan sesabuah negara. Persekitaran perbankan dan dasar kerajaan tentunya amat menentukan sifat isu dan cabaran yang dihadapi. Artikel ini bertujuan membincangkan pengaruh gelora persekitaran perbankan dan dasar kerajaan terhadap prestasi perbankan di Indonesia. Sumber data kajian ini adalah seluruh perbankan di Indonesia berdasarkan laporan tahunan Bank Indonesia (BI), statistik perbankan Indonesia dan direktori perbankan Indonesia. Kajian ini menunjukkan bahawa perbankan yang berprestasi baik di Indonesia adalah yang mampu menunjukkan tahap penyesuaian dan fleksibiliti tinggi dengan persekitaran dan peraturan kerajaan. Implikasinya ialah strategi yang inovatif merupakan asas bagi meningkatkan prestasi perbankan. Justru, konsep penambahbaikan yang berterusan sangat penting dalam usaha meningkatkan prestasi. Melalui konsep tersebut syarikat dituntut untuk bergiat dengan lebih aktif dalam ekonomi, kecekapan dan keberkesanan. Langkah ini dijangkakan dapat memberi sumbangan kepada pembentukan strategi kepelbagaian, dapat menyampaikan maklumat tentang pengaruh persekitaran turbulen dan pengaruh peraturan kerajaan, dan dapat memberikan sumbangan praktikal bagi para pembuat keputusan.