Kesanggupan memberi rasuah di kalangan pelajar universiti: kes kesalahan lalu lintas - Lim, Hock Eam; Tracy, Tong Pooi Yee; Woong, Moong Vooi (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2009)
Kajian ini mengkaji penentu-penentu kesanggupan memberi rasuah dalam kes kesalahan lalu lintas di kalangan pelajar universiti. Faedah sut (masa dan wang dijimat) yang diperoleh dalam memberi rasuah merupakan penentu utama. Ini bererti polisi anti-rasuah dengan meningkat denda berkemungkinan besar tidak berkesan. Dapatan bahawa pegangan moral berkeupayaan mengurangkan kesanggupan memberi rasuah mencadangkan ajaran agama seharusnya dijadikan tumpuan dalam pendidikan anti-rasuah. Ciri-ciri pelajar berkesanggupan tinggi dalam memberi rasuah adalah pelajar lelaki, Cina, berpurata mata gred lebih dari 2.96 dan berpegangan moral rendah. Pendidikan anti-rasuah adalah dicadangkan terfumpu ke atas kumpulan ini.