‘Realignment’ pengundi Cina dalam PRU ke-13, 2013 - Mohd Fuad Mat Jali,; Junaidi Awang Besar,; Novel Lyndon,; Mohd Faidz Mohd Zain, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2014)
Etnik/kaum merupakan faktor penting dalam mempengaruhi proses dan trend sosiolisasi politik di Malaysia. Dengan keadaan demografi dan struktur ekonomi rakyat Malaysia yang berbilang kaum maka tertubuhnya beberapa parti politik yang berasaskan etnik iaitu UMNO mewakili kaum Melayu, MCA (Cina) dan MIC (India) serta beberapa parti yang berasaskan etnik di Sabah (UPKO, LDP, PDS) dan Sarawak (PBB, SUPP, PRS dan SPDP). PRU-13 telah menunjukkan perubahan kepada pola pengundian pada kedua-dua pihak sehingga digelar ‘Tsunami Cina’ atau ‘Tsunami Bandar’. Justeru, adalah menjadi tujuan penulisan artikel ini untuk mengkaji pola pengundian atau realignment etnik Cina dalam PRU 2013 dalam menentukan kemenangan Pakatan Rakyat (DAP, PKR dan PAS) seterusnya mempengaruhi kedudukan kerusi Parlimen 2/3 terhadap BN dan memberi kesan kepada pembentukan Kerajaan Negeri di negeri yang mempunyai pengundi Cina yang dominan. Berdasarkan data keputusan PRU 2013 dan kajian sekunder terhadap bahan-bahan akademik yang berkenaan didapati kegagalan BN memperoleh undi etnik Cina pada PRU 13 (2013) juga telah menjadi pengajaran bagi BN untuk membetulkan keadaan dari segi kepimpinan, isu-isu, dasar, institusi, janji dan sebagainya. Pakatan Rakyat memperoleh kelebihan hasil sokongan pengundi Cina, maka pola pengundian etnik Cina yang berterusan dilihat boleh menggugat hegemoni BN seterusnya mewujudkan polarisasi kaum yang luas pada PRU akan datang.