Hubungan antara pasaran niagaan ke depan indeks saham dengan pasaran saham di Malaysia - Noor Azuddin Yakob, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2005)
Kesan pimpin-lengah dengan pasaran niagaan ke depan indeks saham mendahului pasaran saham dalam bertindak balas dengan maklurnat baru adalah bertentangan dengan Hipotesis Pasaran Cekap. Dalam konteks kecekapan pasaran, pasaran bertindak balas secara serta-merta dan serentak terhadap ketibaan maklumat. Namun, kewujudan kesan pimpin-lengah menyokong kepentingan pasaran niagaan ke depan dalam proses penemuan harga. Kajian ini menyiasat hubungan antara pasaran niagaan ke depan indeks saham dengan pasaran saham di Malaysia. Objektif kajian adalah untuk menentukan bentuk hubungan bagi pulangan (dan kemeruapan) antara kedua-dua pasaran berkenaan. Tempoh kajian adalah antara Januari 2000 hingga Oktober 2003 dengan menggunakan data harian yang dilaporkan oleh Bursa Saham Kuala Lumpur dun Bursa Derivatif Malaysia. Kajian ini menggunakan teknik analisis korelasi-silang, regresi berganda dan ujian penyebab Granger: Hasil kajian menyokong kewujudan kesan pimpin-lengah antara pasaran niagaan ke depan indeks saham dengan pasaran saham di Malaysia dengan pasaran niagaan ke depan indeks saharn mendahului pasaran saham dalam proses tindakbalas dengan maklumat baru. Namun, kesan pimpin-lengah didapati tidak sedominan kesan kontemporari yang wujud antara pulangan (dan kemeruapan) bagi kedua-dua pasaran. Ini membayangkan yang pasaran niagaan ke depan indeks saham dan pasaran saham berfungsi sebagai satu sistem yang bersepadu dan cekap.