Hubungan harmonis dalam novel Negeri Lima Menara. - Muhammad Salman Palewai; Siti Rugayah Hj. Tibek; Fariza Md Sham; Zulkefli Aini (Institut Alam dan Tamadun Melayu, UKM, 2014)
Novel adalah sebagai media untuk menyampaikan nilai-nilai murni yang bersumber dari setiap aspek kehidupan manusia secara menyeluruh sama ada hubungan manusia dengan manusia, alam sekitar, makhluk-makhluk lain, begitu juga hubungan manusia dengan Allah. Artikel ini mengetengahkan kajian novel Negeri Lima Menara karya A. Fuadi dengan memfokuskan pandangan pada dimensi hubungan sesama manusia. Sebagai karyawan tentu beliau mempunyai harapan dalam menonjolkan karyanya. Hal yang menjadi persoalan kajian adalah “Apa yang menjadi mesej utama penceritaan dalam dimensi hubungan sesama manusia?” Perkara tersebut adalah amat signifikan dalam rangka menentukan strategi dakwah dalam pengelolaan mesej khasnya yang menggunakan pendekatan seni, seperti pantun, cerpen, drama, dan lain-lain. Melalui metod kualitatif berdasarkan analisis kandungan, didapati bahawa beliau mengajak membina persaudaraan ukhuwah Islamiah tanpa melihat perbezaan mazhab, organisasi dan asal daerah. Beliau juga menggambarkan dampak psikologi terhadap orang yang memutuskan tali persaudaraan. Diharapkan kajian ini pula membuka wawasan untuk mengkaji dimensi lain yang terdapat dalam novel tersebut seperti tasawuf, politik, budaya dan lain-lain.