Beberapa nota kearifan Melayu tentang sakit tuan: satu pengenalan. - Mohd Faizal Musa, (Institut Alam dan Tamadun Melayu, UKM, 2014)
Sakit tuan dalam kalangan kaum lelaki merangkumi masalah mati pucuk, lemah syahwat dan juga ejakulasi pra-matang. Sebagai bangsa yang bertamadun, kaum Melayu turut menyediakan rawatan khusus untuk merawat masalah andrologi yang disebutkan. Kearifan Melayu dalam merawat masalah sakit tuan antara lain adalah dengan melakukan rawatan urut batin, disertai pemakanan atau penggunaan ubat tradisional yang betul. Kearifan Melayu dalam makalah ini merujuk kepada teks-teks Tajul Muluk, Kitab Hukum Jimak, Kitab Tib Pontianak dan Hikayat Nurul Lisan Menjawab Masalah selain himpunan terkini pengamal perubatan tradisional. Kajian mendapati tidak ada satu pemisahan yang jelas antara perubatan moden dan tradisional dalam kalangan masyarakat Melayu.