Dorongan pemelukan agama Islam dalam kalangan komuniti minoriti di sebuah negeri majoriti Melayu. - Azarudin Awang,; Khadijah Mohd Khambali @ Hambali, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Pemelukan agama merupakan perpindahan kepercayaan yang berlaku dalam kehidupan masyarakat pelbagai etnik yang disebabkan pelbagai faktor. Perihal yang sama berlaku dalam kehidupan komuniti Cina yang merupakan 2.4 % daripada jumlah penduduk di negeri Terengganu. Objektif kajian ini adalah melihatkan faktor pemelukan agama Islam dalam kalangan masyarakat Cina di negeri Terengganu dan bagaimana fenomena ini berlaku. Kajian deskriptif ini, dilakukan dengan menggunakan metod kualitatif iaitu dengan temu bual ke atas 20 orang Saudara Baru Cina yang memeluk Islam di negeri Terengganu. Selain itu, temu bual juga dilakukan ke atas tiga orang tokoh yang terlibat secara langsung dalam menjaga kebajikan Saudara Baru Cina di negeri Terengganu. Kajian mendapati komuniti Cina Muslim di negeri Terengganu memeluk agama Islam kerana faktor pergaulan dengan rakan Muslim, perkahwinan, pengkajian, hidayah dari Ilahi dan dorongan dari keluarga yang telah memeluk agama Islam.