Pemikiran Za’ba dalam membentuk jati diri Melayu. - Siti Zamrah Isa,; Che Ibrahim Hj Salleh, (Institut Alam dan Tamadun Melayu, UKM, 2014)
Zainal Abidin bin Ahmad (16 September 1895 – 23 Oktober 1973) atau lebih dikenali sebagai Pendeta Za’ba merupakan satu nama besar dalam ilmu persuratan Melayu. Sumbangan beliau sangat besar khususnya dalam bidang bahasa. Beliau juga banyak menulis berkaitan pelbagai isu masyarakat Melayu dalam bidang ekonomi, politik, sastera, agama dan pendidikan. Oleh itu, makalah ini cuba mengupas pemikiran Za’ba dalam bidang bahasa, agama dan pendidikan dalam membentuk jati diri sebenar orang Melayu. Idea dan pemikirannya dalam bidang tersebut berkait rapat dengan sikap orang-orang Melayu pada masa itu. Hal ini menjadikan Za’ba seorang pemikir yang sangat hebat dan unik kerana pemikirannya itu melangkaui zaman dan masih relevan sehingga ke hari ini.