Tahap kefahaman, penerimaan dan integrasi golongan mualaf cina terhadap kebudayaan masyarakat Melayu di Negeri Selangor - Syarul Azman,; Razaleigh Muhamat@Kawangit, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Masyarakat di Malaysia masih terperangkap dengan sifat ‘assabiyah’ antara kaum akibat daripada polisi dan sistem pendidikan yang diperkenalkan oleh pihak British. Justeru, kajian tinjauan deskriptif ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap kefahaman, penerimaan dan integrasi golongan Mualaf Cina terhadap kebudayaan masyarakat Melayu di Negeri Selangor. Soal selidik diedarkan kepada 408 MC di Negeri Selangor. Dapatan kajian telah mendapati nilai min bagi tahap kefahaman golongan Mualaf Cina terhadap kebudayaan masyarakat Melayu (min = 2.85) berada pada tahap yang sederhana. Di samping itu, nilai min bagi tahap penerimaan golongan MC terhadap kebudayaan masyarakat Melayu di Negeri Selangor (min = 2.75) berada pada tahap sederhana. Manakala, min tahap integrasi golongan Mualaf Cina terhadap budaya masyarakat Melayu (min = 2.80) berada pada tahap sederhana. Dapatan ini menunjukkan bahawa kesemua tahap menunjukkan golongan Mualaf Cina memberi respons yang positif terhadap kebudayaan masyarakat Melayu di Negeri Selangor.