Asas pembentukan keluarga menurut perspektif al-Quran dan al-Sunnah - Jawiah Dakir (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 1996)
Antara sebab berlakunya masalah sosial di kalangan anak-anak remaja dan muda mudi ialah adanya masalah dalaman keluarga. Jelasnya keluarga merupakan faktor penentu yang utama untuk membina jenerasi sekarang dan akan datang ke arah kecemerlangan spritual dan metarial. Kerana itu al-Quran dan al- Sunnah telah menetapkan asas-asas yang penting untuk membina keluarga yang kukuh lagi mantap. Kertas ini menjelaskan beberapa asas penting tersebut menurut persepsi al-Quran dan al-Sunnah.