Genesis Tajribah Miskawayh dalam Tajarib al-Umam - Azmul Fahimi Kamaruzaman, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010)
Penulisan ini membincangkan genesis atau asal usul idea Tajribah (pengalaman) Miskawayh yang mendominasi historiografinya dalam kitab Tajarib al-Umam. Untuk tujuan tersebut, artikel ini menggunakan kaedah analisis kandungan secara konseptual. Fokus adalah untuk membentuk genesis idea Tajribah iaitu dengan menginterpretasi epistemologinya berdasarkan etimologi judul kitabnya Tajarib al-Umam. Interpretasi juga melibatkan tiga prinsip asas yang mendasari pola pemahaman yang sama dengan Tajribah iaitu Khibrah (kepakaran), Mulahazah (pemerhatian) dan Zahirah (fenomena). Interpretasi juga menghubungkan prinsip-prinsip tersebut dengan gagasan sejarah yang dikemukakan oleh Miskawayh dalam Muqaddimah kitab Tajarib al-Umam.