Pembangunan usahawan tani melalui inisiatif Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR): Satu kajian kes - Sarmila, MS; Ramli, Z; Lyndon, N; Azima, AM; Suhana, S.; Rosniza Aznie; Selvadurai, S (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2014)
Pembangunan usahawan Tani adalah merupakan salah satu usaha yang boleh dibangunkan oleh syarikat korporat melalui inisiatif Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) bagi tujuan untuk meningkatkan kualiti hidup komuniti. Kertas ini akan membincangkan sumbangan yang telah dilakukan oleh sebuah syarikat korporat multinasional di Malaysia melalui pelaksanaan projek CSR perladangan cili kontrak terhadap kewujudan usahawan tani di Pasir Puteh Kelantan. Seramai 45 petani yang terlibat dengan program CSR syarikat telah ditemu bual bagi mengenal pasti sejauh mana sumbangan CSR telah membangunkan komuniti tani yang terlibat. Kajian yang menggunakan pendekatan kontruktivisme ini telah menggunakan analisa tematik terhadap data temu bual kajian. Tema-tema kajian mendapati melalui program CSR, petani berpeluang untuk memiliki, mengelola dan mengurus ladang serta menanggung risiko pengeluaran tani mereka. Tema-tema ini menunjukkan wujudnya usahawan tani di kalangan komuniti yang terlibat dengan projek CSR yang dilaksanakan tersebut. Selain dari itu sumbangan dari pihak syarikat dan juga pihak kerajaan melalui Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) juga membantu menyediakan persekitaran yang kondusif bagi pembangunan usahawan tani ini.