Pemodelan titik data kabur teritlak - Rozaimi Zakaria,; Abd. Fatah Wahab, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Di dalam kertas ini, pendekatan dalam mentakrifkan ketakpastian titik data melalui pendekatan konsep nombor kabur yang sedia ada dapat diitlakkan. Pengitlakan ini termasuk pentakrifan ketakpastian data yang akan menjadi titik data kabur (titik kawalan kabur) selepas ditakrifkan oleh konsep nombor kabur. Kemudian, kajian ini juga membincangkan tentang proses pengkaburan (operasi potongan-alfa) terhadap titik data kabur tersebut dalam bentuk segitiga nombor kabur diiringi dengan beberapa teorem dan juga pembuktiannya. Selain itu, kami juga turut memodelkan titik data kabur tersebut melalui fungsi lengkung yang sedia ada iaitu fungsi lengkung Bezier. Selepas itu, turut dicadangkan juga ialah proses penyahkaburan terhadap titik data kabur selepas operasi potongan-alfa diimplementasikan bagi memperoleh penyelesaian titik data kabur rangup sebagai keputusan akhir yang turut dimodelkan melalui fungsi lengkung Bezier dengan disertai beberapa teorem bagi memahami bentuk data tersebut.