Suatu ulasan kritis tentang peranan kepimpinan dalam membangun profesionalisme institusi zakat - Yulianti, Rahmani Timorita; Suryandari, Ratnawati Yuni (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2014)
Artikel ini membincangkan peranan kepimpinan dalam membina profesionalisme institusi zakat. Bagi meningkatkan profesionalisme pengurusan institusi zakat, upaya membina tadbir urus yang baik menjadi sebuah keniscayaan. Bagaimanapun, pada hakikatnya terdapat persoalan tentang cara bagaimana tadbir urus yang baik, boleh secara mudah difahami oleh semua pengurus institusi zakat daripada pelbagai tingkat pengurusan, sehingga pada akhirnya dapat dilaksanakan secara berkesan. Untuk menyokong usaha tersebut, perlu ada komunikasi yang berkesan antara kakitangan dan pimpinan. Dengan demikian, peranan kepimpinan sangat menyumbang kepada usaha membina profesionalisme di institusi zakat. Pemimpin melakukan perubahan terancang berkaitan dengan tadbir urus yang baik, dengan pendekatan kejuruteraan.