Hiasan gerbang pada rumah tradisional Melayu di Negeri Perak - Mohd Rohaizat Abdul Wahab,; Zuliskandar Ramli ,; Ahmad Helmi Mohd Mukhtar,; Muhamad Shafiq Ali,; Ros Mahwati Ahmad Zakaria,; Norlelawaty Haron, (Ikatan Ahli Arkeologi Malaysia, UKM, Bangi, 2014)

(untitled)
Keunikan binaan rumah tradisional Melayu menjadi kajian dan pemerhatian ramai orang terutama pengkaji dan i luar. Orang Melayu sangat men itik berat dalam proses mendirikan rumah bermula daripada pemilihan tapak rumah sehinggalah ke proses pemasangan alat perhiasan rumah (Zulkifli Hanafi 1996). Rumah juga menjadi perkara terpenting kepada pasangan yang baharu berkahwin, di mana mereka akan memulakan kehidupan bersama pasangannya bermula dan i rumah yang didirikan. Mere/ca akan menjalani kehidupan bersama pasangannya dan tinggal di rumah tersebut hingga ke akhir hayat. Dan rumah juga proses pembentukan sahsiah dan akhlak masyarakat Melayu mula dibina. Rumah juga dijadikan tempat menjalankan kerja seharian, tempat mempelajari ilmu dunia dan ilmu agama, tempat untuk mengadakan majlis keramaian, tempat sehinggakan tempat untuk memandikan dan solat jenazah. Orang Melayu yang akan mendirikan rumah akan memikirkan fungsi dan keperluan tersebut untuk disesuaikan dengan ruang rumah yang akan dibina. Tukang kayu juga akan mengindahkan rumah tersebut dengan alat hiasan yang bersesuaian dan tidak keterlaluan. Komponen hiasan yang dihasilkan juga tidak bercanggah dengan kepercayaan dan nilai moral masyarakat Melayu.