Gendang gangsa Kampung Batu Pasir Garam,Sungai Tembeling, Pahang dalam konteks arkeologi - Adnan Jusoh,; Yunus Sauman,; Nik Hassan Shuhaimi Nik Abd. Rahman,; Zuliskandar Ramli , (Ikatan Ahli Arkeologi Malaysia, UKM, Bangi, 2014)

(untitled)
Artikel ini membincangkan tentang penemuan sebuah gendang gangsa yang ditemui di negeri Pahang. Objek ini ditemui secara tidak sengaja pada tahun 1926 di tebing Sungai Tembeling, iaitu di Kampung Batu Pasir Garam, Sungai Tembeling, Pahang. Beberapa orang penyelidik telah memperkatakan tentang penemuan gendang gangsa ini di antaranya ialah W Linehan (1951), B.A. V Peacock (1969), Bernet Kempers (1988), Norio Kuwahara, Leong Sau Heng (1993; 1998; 2001; 2002) dan Nik Hassan Shuhaimi Nik Abdul Rahman (1994; 1997; 1998; 2001). Kajian ini men ggunakan kaedah perpustakaan dan kaedah tipologi iaitu salah satu kaedah dalam penyelidikan arkeologi. Hasil kajian mendapati rupa bentuk gendang gangsa Kampung Batu Pasir Garam, Sungai Tembeling, Pahang adalah sama dengan gendang gangsa yang ditemui di Dongson, Vietnam iaitu dari jenis Heger I. Ini menunjukkan masyarakat awal di negara ini pernah menerima pengaruh kebudayaan zaman Logam. Di samping itu, penemuan tersebut membuktikan bahawa hubungan dua hala di antara masyarakat tempatan di negara ini dengan pedagang dari luar telah wujud semenjak dari zaman Prasejarah Akhir lagi. Impaknya cara hidup di dalam masyarakat tempatan juga mulai berubah secara evolusi sama ada dari aspek budaya, ekonomi dan sosial.