Undang-undang Tort: liabiliti bagi perbuatan rebakkan HIV secara seksual=(Tort: liability for sexually transmitted HIV) - Marina Hashim,; Anita Abd Rahim, (Penerbit UKM, 2013)
Undang-undang tort merupakan satu mekanisme yang digunakan untuk mendapatkan ganti rugi bagi kecederaan yang dialami oleh seseorang. Litigasi tort berkaitan HIV pada permulaan epidemik ini difokuskan kepada defendan yang mempunyai insurans ataupun kekayaan bagi membayar ganti rugi kepada plaintif yang mengalami kecederaan. Kini, terdapat banyak jenis tindakan dalam undang-undang tort bagi jangkitan HIV seperti kecuaian, serang sentuh, tipuan, salahnyataan dan tekanan emosi. Perbincangan teliti mengenai setiap jenis tuntutan adalah di luar skop artikelini. Namun, fokus perbincangan dalam artikel ini ialah, apakah kuasa tindakan dalam undang-undang tort yang boleh diambil oleh seseorang yang telah dijangkiti oleh HIV secara seksual bagi mendapatkan ganti rugi