Perlindungan pengguna di Indonesia dalam penyelesaian pertikaian perbankan Islam - Ro'fah Setyowati,; Sakina Shaik Ahmad Yusof, (Penerbit UKM, 2013)
Pengguna perbankan Islam mempunyai keperluan khusus berbanding perbankan konvensional, terutamanya dalam konteks jaminan penerapan prinsip muamalah. Bagi memenuhi keperluan tersebut, pelbagai undang-undang telah dikuatkuasakan. Dalam konteks penyelesaian pertikaian, terdapat beberapa undang-undang yang menunjukkan ketidakharmonianperuntukan. Perkara demikian selain menimbulkan ketidakpastian undang-undang, hal ini juga berpotensi menjejaskan kepentingan pengguna, seterusnya mengurangi kepercayaan pengguna kepada institusi perbankan Islam. Artikel inibertujuan mengenal pasti perlindungan pengguna perbankan Islam di Indonesia dalam konteks penyelesaian pertikaian.Mengguna pakai metode analisis kandungan yang berteraskan pendekatan doktrinal, artikel ini menekankan pendekatankesepaduan undang-undang dalam penghasilan satu korpus undang-undang yang harmonis