Hubungan antara pengurusan sumber manusia dengan prestasi organisasi: kajian empirikal terhadap organisasi pembuatan di Malaysia - Tang, Swee Mei; Khulida Kirana Yahya,; Lim, Kong Teong (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Kajian ini bertujuan meninjau hubungan pengurusan sumber manusia (PSM) dengan prestasi organisasi organisasi pembuatan di Malaysia. Sejumlah 137 buah organisasi terlibat dalam kajian ini. Hasil analisis regresi berganda menunjukkan wujud masalah multikekolinearan dalam kalangan pemboleh ubah PSM, tetapi masalah tersebut telah diatasi dengan menggunakan kaedah analisis komponen utama. Model regresi linear mudah selanjutnya dibentuk bagi menganalisis hubungan antara PSM dengan kedua-dua aspeks prestasi organisasi. Hasil analisis regresi linear mudah menunjukkan model yang dibentuk mempunyai nilai F yang signifikan pada aras keertian 0.01. Selain daripada itu, keputusan analisis regresi juga menunjukkan PSM secara kolektif menjelaskan 29.5 peratus daripada variasi dalam hasilan sumber manusia, serta 26.3 peratus terhadap variasi dalam prestasi operasi organisasi.