Penguasaan dan permasalahan pelajar terhadap pengajian ilmu balaghah:satu tinjauan awal - Anuar Sopian,; Salmah Ahmad,; Kaseh Abu Bakar, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Kajian ini adalah bertujuan untuk melihat persepsi, permasalahan dan penguasaan pelajar Sekolah Menengah Agama (SMKA) dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) di negeri Melaka terhadap bahasa Arab khususnya ilmu balaghah serta mengenal pasti masalah-masalah yang dihadapi oleh pelajar dalam pembelajaran ilmu ini. Seramai 30 orang pelajar tingkatan lima daripada 504 orang pelajar dipilih sebagai responden kajian awal di SMKA dan SABK negeri Melaka. Terdapat beberapa masalah yang dikenal pasti dihadapi oleh para pelajar yang boleh mengganggu mereka untuk menguasai ilmu ini. Beberapa langkah dicadangkan bagi memantapkan penguasaan pelajar terhadap ilmu ini turut dikemukakan dalam kajian ini.