Al-tansir fi al-maghrib: mafhumuh wa tarikhuh - Ahmad Irdha Mokhtar,; Siham Bouchtita,; Badlihisham Mohd. Nasir, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Artikel ini bertujuan untuk menerangkan makna perkataan misionari yang telah diguna pakai dengan bermacam-macam makna dan kefahaman mengikut adat kebiasaan di barat mahupun di timur. Istilah ini menjadi satu perkara yang sangat biasa dan ia bertentangan dengan apa yang sebenarnya samada pada sudut istilah, di dalam realiti atau orang yang menggunakannya. Artikel ini juga menerangkan secara ringkas sejarah misionari di Moroko dengan menerangkan sebab-sebab kemasukan mubaligh-mubaligh Kristian dan kerakusan mereka terhadap orang-orang Islam Moroko. Dengan itu, mereka meningkatkan cara-cara untuk mengkristian yang sentiasa dipantau dan menyelaras mengikut masa dan tempat bagi dipergunakan sebaik yang mungkin.