Pengamalan ibu hamil terhadap pendidikan bayi semasa dalam kandungan di Bandar Baru Bangi - Syifak Mohd Rodzi,; Adawiyah Ismail, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Gejala sosial yang berlaku dalam kalangan remaja hari ini antaranya berpunca daripada pengabaian didikan agama oleh ibu bapa sejak kecil. Justeru, artikel ini membincangkan tentang pengamalan wanita hamil terhadap pendidikan anak semasa dalam kandungan. Objektif kajian ini adalah untuk menganalisis tahap pengamalan spiritual ibu-ibu hamil bagi mendidik bayi semasa dalam kandungan. Kajian ini menggunakan kaedah tinjauan. Data diperolehi daripada pengedaran borang soal selidik yang diedarkan kepada ibu-ibu hamil iaitu 137 orang sebagai responden di Klinik Kesihatan Bandar Baru Bangi. Data dianalisis secara analisis deskriptif menggunakan perisian SPSS 20.0. Hasil kajian mendapati bahawa 83.3 peratus wanita hamil di Bangi mengamalkan amalan spiritual. Pengamalan semasa hamil menurut Islam ternyata memberi kesan yang mendalam kepada pendidikan Islam terhadap anak semasa dalam kandungan ibu. Usaha untuk melahirkan generasi Islam yang bertaqwa pasti akan tercapai berdasarkan pendidikan awal semasa dalam kandungan. Hakikatnya, sikap ibu semasa mengandung akan memberi kesan kepada anak yang bakal dilahirkan. Oleh itu, ibu-ibu yang mengalami proses kehamilan bertanggungjawab mendidik anak-anak semasa dalam kandungan.