Penggunaan tashbih dalam gambaran hari kiamat dalam surah al-Qaricah - Nazri Atoh,; Zamri Arifin, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Keindahan gaya bahasa yang terkandung di dalam al-Qur‟an mengandungi unsur al-icjaz. Gambaran hari kiamat dalam al-Qur‟an turut diungkap dengan gaya bahasa al-tashbih untuk menerangkan keadaan tersebut. Oleh itu, kajian ini dijalankan untuk menganalisis gambaran tersebut di dalam surah al-Qaricah. Pendekataan analisis kandungan digunakan untuk menganalisis gaya bahasa al-tashbih yang terkandung dalam surah al-Qaricah bersandarkan kepada pelbagai sumber. Kajian ini mendapati bahawa penggunaan kata-kata untuk gambaran tersebut mempunyai hubungan dengan persekitaran, umpamanya kelkatu, gunung-ganang dan bulu-bulu. Selain daripada itu, perkhabaran di masa akan datang merupakan al-icjaz kerana manusia yang beriman sahaja mempercayai semua yang terkandung dalam al-Qur‟an dan al-Hadis tanpa rasa ragu.