Kedudukan tawassul dalam Islam - Nozira Salleh (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Tawassul merupakan salah satu kaedah berdoa kepada Allah SWT. Sejak kebelakangan ini, persoalan tawassul muncul kembali dalam kalangan masyarakat Islam kerana ia telah dikontroversikan oleh sesetengah pihak yang tidak bertanggungjawab bagi mengelirukan kefahaman umat Islam terhadap pegangan mereka. Lantaran itu, persoalan-persoalan tawassul sebagai salah satu elemen yang berkaitan dengan akidah, atau ia tergolong dalam isu kaedah berdoa, atau ia adalah sebahagian daripada bid„ah yang membawa kepada kesesatan, atau ia sebenarnya adalah sebahagian daripada sunnah Rasulullah SAW telah berlegar dalam masyarakat Islam sehingga mengelirukan mereka antara tawassul yang sahih dan batil. Justeru itu, artikel ini adalah satu wadah yang baik buat umat Islam bagi meneliti kembali kedudukan tawassul dalam Islam agar kefahaman dan keyakinan mereka kepada konsep tawassul yang sebenar dapat dijernihkan dan diperkukuhkan dengan jitu sebagaimana yang dikehendaki oleh al-Qur‟an dan Hadis, atau dengan kata lain, ia diharap dapat dijadikan panduan mudah untuk umat Islam membezakan antara tawassul yang sahih dan batil.