Faktor penulisan ilmu dakwah dalam Islam - Mohamad Zulkifli Abdul Ghani; Nora Ahmad@Aziz; Abdul Ghafar Don; Adawiyah Ismail (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Penulisan ini bertujuan untuk mengenalpasti faktor penulisan ilmu dakwah dalam kalangan para ulama. Perbincangan ini memfokuskan mengenai penulisan ilmu dalam pelbagai kecenderungan terutamanya penyebaran dan pembentukan pelaksanaan dakwah secara menyeluruh. Faktor mengenai penulisan ilmu dakwah dalam Islam ini boleh diaplikasikan dalam penerapan ilmu dakwah kepada masyarakat majmuk di Malaysia.