Dakwah kepada golongan muallaf orang asli di Kelantan - Razaleigh Muhamat @ Kawangit,; Abd. Ghafar Don,; Abu Dardaa Muhammad, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Artikel ini bertujuan untuk mengetengahkan aktiviti dan pendekatan dakwah kepada masyarakat Muallaf Orang Asli di Kelantan. Bagi mencapai tujuan tersebut beberapa organisasi dakwah telah dipilih oleh kajian ini seperti Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK), Islamic Outreach ABIM, Kok Lanas Kelantan (IOA Kelantan) dan Jabatan Hal Ehwal Orang Asli Kelantan (JHEOA Kelantan). Pengumpulan data melibatkan metode kepustakaan dan lapangan. Manakala penganalisaan data pula menggunakan metode deduktif dan induktif. Hasil kajian mendapati bahawa aktiviti dan pendekatan dakwah yang dilaksanakan oleh organisasi tersebut terhadap masyarakat Muallaf Orang Asli di Negeri Kelantan telah mendapat sambutan yang sangat baik daripada golongan Muallaf.