Jaringan sosial pemasaran pertanian dalam kalangan komuniti Cina di Kampung Baru Tras, Raub, Pahang - Lim, Jie Wei; Novel, Lyndon (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2013)
Jaringan sosial sangat penting kepada komuniti petani Cina di Malaysia, terutamanya bagi membolehkan mereka terus bersaing dalam aktiviti pertanian. Justeru itu, objektif artikel ini adalah untuk memeriksa pola jaringan sosial dalam kalangan komuniti petani Cina dan kepentingannya dalam system pemasaran pertanian di Kampung Baru Tras, Raub, Pahang. Kajian ini bersifat kualitatif. Kaedah temubual mendalam digunakan untuk mendapatkan maklumat yang diperlukan daripada para petani yang dipilih menggunakan persampelan purposif dan snowball.Hasil analisis mendapati bahawa jenis jaringan sosial yang berasaskan hubungan dengan kawan dan penduduk setempat lebih berkesan berbanding dengan jaringan berasaskan saudara-mara. Jaringan sosial dalam kalangan petani Cina terbentuk berdasarkan lokaliti, dialek, minat, pengalaman dan nilai murni perseorangan. Jaringan sosial petani Cina memainkan peranan yang penting dalam pemasaran hasil pertanian mereka. Jaringan sosial tersebut telah dapat memaksimumkan keuntungan yang diterima demi kelangsungan perniagaan mereka.