Pendekatan pengajaran dan pembelajaran berkesan untuk pelajar dan program pengajian senibina dengan merujuk kepada pandangan psikologi pendidikan - Mastor Surat,; Muhammad Arif Baharum, (Pusat Perkembangan Pelajar ,U.K.M, 2012)

(untitled)
Pembangunan senibina di Malaysia dilihat sedang mengalami krisis berilcutan dan i pelbagai kemungkiran yang dilakukan oleh individu atau lcumpulan yang terlibat dalam pembangunan tersebut. Individu dan kumpulan tersebut yang juga disebut sebagai modal insan tidak hanya terdiri dan i golongan telcnokrat semata-mata sebaliknya terdiri dan i mereka yang berlatarbelakangkan pelbagai disiplin samada sebagai kontraktor, pembekal, pemaju, penaung, penguasa, peguam dan sebagainya. Kemungkiran tersebut dilihat pula berpunca dan i kelemahan modal insan yang dihasilkan oleh institusi pendidikan. Oleh kerana terdapat pandangan yang mengatakan tentang institusi pendidikan juga sedang mengalami lcrisis dalam program pengajarannya; disamping dilihat sebagai kurang berjaya dalam peranannya untuk menghasilkan modal insan yang berkualiti, pendekatan dan tatacara pengajaran dan pembelajaran perlu dilihat semula dengan merujuk kepada pandangan ahli psikologi pendidikan disamping perlunya ahli akadernik yang berikhtisas bagi meningkatkan mutu pengajaran dan pembelajaran khususnya program senibina.