Pengaruh warisan sejarah dalam industri pelancongan Langkawi - Mohd Samsudin,; Sulong Mohamad, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Pulau Langkawi juga terkenal sebagai sebuah pulau bersejarah dengan lagenda Mahsuri dan serangan tentera Siam. Sehingga hari ini, terdapat beberapa tinggalan sejarah yang telah dimajukan sebagai tarikan pelancongan antaranya kompleks Mahsuri and kawasan beras terbakar. Namun demikian terdapat dua perkara penting yang menjadi persoalan. Pertama sejauh mana faktor sejarah dapat mempengaruhi pertambahan jumlah kedatangan pengunjung ke pulau ini. Kedua sejauh mana warisan sejarah di Pulau Langkawi digunakan dalam aktiviti pelancongan di Pulau Langkawi. Oleh itu, kertas ini akan mengkaji kedua-dua persoalan ini. Hasil penilaian ini akan memberi jawapan mengenai kamampuan bahan-bahan sejarah digunakan dalam pelancongan warisan.