Prospek penggunaan dinar emas sebagai mata wang: analisis berdasarkan teori monetari - Salmy Edawati Yaacob,; Sanep Ahmad, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)

(untitled)
Kajian ini rnenganalisis prospek penggunaan dinar emas sebagai mata wang berdasarkan kesesuaiannya dengan ekonomi semasa iaitu sama ada dalam bentuk fizikal yang dikenali sebagai sistem Fizikal Dinar Emas (FDE) atau sandaran nilai melalui sistem Sandaran Nilai Dinar Emas (sDE). Isu kajian ini dianalisis berdasarkan penilaian empat teori monetari iaitu teori mata wang, teori penawaran dan permintaan wang, teori Hukum Gresham "wang buruk mengusir wang baik" dan teori wilayah mata wang optimum (optimum currency area, OCA). Kaftan ini menunjukkan bahcrwa penggunaanfizikal dinar emas sebagai mata wang adalah tidak praktikal dalam ekonomi semasa kerana bercanggah dengan hampir kesemua teori monetari. Manakala, penggunaan dinar emas sebagai sandaran nilai pula lebih sesuai kerana ia memenuhi hampir kesemua teori monetari iaitu teori mata wang, teori Hukum Gresham dan teori OCA. Justeru, kajian ini menyarankan bahawa prospek dinar emas untuk dilaksanakan dalam ekonomi semasa adalah lebih baikjika ia berfungsi dalam bentuk sandaran nilai berbanding dengan fizikal dinar emas.