Hubungan jangka panjang dan interaksi dinamik antara pasaran saham dengan aktiviti ekonomi di Malaysia - Kogid, Mori; Abu Hassan Shaari Mohd Nor,; Tamat Sarmidi,; Nanthakumar Loganathan, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)

(untitled)
Kajian ini menguji hubungan kointegrasijangka panjang dan interaksi dinamik hubunganjangka pendek antara pasaran saham dengan aktiviti ekonomi di Malaysia. Dengan menggunakan data bulanan bermula Januari 1990 hingga November 2011, hasil ujian empirikal menunjukkan adanya potensi hubungan kointegrasi antara pasaran saham dengan aktiviti ekonomi. Dalam kajian ini, prosedur pengujian kointegrasi ditambah baik dengan mengambil kira beberapa ciri penting seperti perubahan struktur, kesan asimetrik dan proses tak linear di samping penggunaan pelbagai teknik pengujian yang lehih baik dan berkuasa tinggi seperti pendekatan Gregory-Hansen, Johansen-Mosconi-Nielsen, Bierens, Pesaran-Shin¬Smith dan Enders-Siklos dalam mengatasi kelemahan yang terdapat dalam teknik-teknik pengujian kointegrasi secara tradisional. Hasid ujian berdasarkan pendekatan Toda-Yamamoto dan ARDL-ECM juga menunjukkan wujud hubungan penyebab Granger sehala daripada aktiviti ekonomi kepada pasaran saham di Malaysia. In, memberikan gambaran umum bahawa aktiviti ekonomi mungkin berpotensi sebagai indikator dan pemboleh ubah penting dalam meramal gelagat pasaran saham pada masa depan.