Peranan tekanan kerja sebagai penyederhana dalam hubungan antara sokongan organisasi dengan pengekalan pekerja - Md Lazim Mohd Zin,; Faizuniah Pangil,; Siti Zubaidah Othman, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)

(untitled)
Kajian ini mengenal pasti peranan tekanan kerja sebagai penyederhana dalam hubungan antara sokongan organisasi dengan hasrat untuk kekal dalam kalangan pekerja profesional teknologi maklumat. Bagi mencapai objektif ini, sebanyak 832 soal selidik telah dihantar menerusi pos kepada wakil organisasi yang telah bersetuju untuk terlibat dalam kajian ini. Daripada 220 soal selidik yang telah diterima semula, hanya 178 soal selidik boleh digunakan untuk analisis selanjutnya dan ini menghasilkan kadar maklum balas sebanyak 21.39 peratus. Hipotesis bagi kesan interaksi diuji menggunakan analisis regresi berganda bertinglcat. Keputusannya menunjukkan bahawa tekanan kerja berperanan sebagai penyederhana dalam hubungan antara persepsi terhadap sokongan organisasi dengan hasrat untuk kekat Implikasi dapatan kajian, limitasi kajian, dan cadangan bagi kajian susulan dibincangkan di akhir kajian ini.